Prezentarea proiectului

Digitalizarea în construcții

Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură "Carol I" Sibiu a fost invitat să participe în calitate de partener la un proiect de mobilitate pentru elevi, în cadrul Programului Erasmus+, de către școala Heinrich-Wieland-Schule Pforzheim (Germania), alături de alte două școli: HTL Pinkafeld (Austria) și Solski Center Celjie (Slovenia). Proiectul, intitulat Digitalisierung im Bauwesen - House of European Volunteers (cu numărul de referință 2018-1-DE03-KA229-047453_2), finanțat din fonduri europene, a început în 01.10.2018 și se va finaliza în 30.09.2020, având ca scop reabilitarea casei predicatorului din satul Hosman. Această casă, aparținând asociației CEPIT, va deveni un loc în care tineri voluntari din țările europene vor putea fi găzduiți. Deoarece toate cele patru școli au profil de construcții, proiectul oferă elevilor participanți posibilitatea de a-și dezvolta competențele în acest domeniu, prin intermediul schimbului de bune practici și cunoștințe. Proiectul are ca obiective principale realizarea planului casei din Hosman, amenajarea ei și crearea unui dicționar multilingual, multimedia și interactiv, care să conțină termeni tehnici. Pentru o colaborare eficientă, dar și pentru o mai bună transparență, comunicarea se va face pe platforma eTwinning, toate materialele realizate urmând să fie încărcate acolo și vizualizate. Trei întâlniri transnaționale se derulează în Germania, Austria și Slovenia, iar patru alte asemenea întâlniri în România.

Prima întâlnire, kickoff meeting, având ca scop organizarea activităților viitoare, a avut deja loc în Germania, în Pforzheim, între 8-12 octombrie. Reprezentanții Liceului Tehnologic de Construcții și Arhitectură "Carol I" Sibiu au fost: d-l director Cârstea Sebastian Dumitru, prof. Hadăr Angela (coordonator proiect), prof. ing. Bunea Adriana și patru elevi. Următoarea întâlnire va avea loc între 3-7 decembrie și va fi găzduită de școala sibiană. În cadrul acestei mobilități membrii echipelor din proiect vor face planul casei din Hosman, folosind metoda BIM (Building Information Modelling).

Elevi ai școlii noastre de la învățământul profesional și tehnic vor avea ocazia, ca sub îndrumarea profesorilor ingineri și a maiștrilor să își folosească abilitățile dobândite pe parcursul anilor de studii și să aibă satisfacția de a vedea cum o clădire își schimbă înfățișarea datorită muncii lor. Implementarea proiectului se face într-un mod bine organizat, astfel că fiecare școală participantă are o serie de responsabilități specifice. Prin urmare, Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură "Carol I" Sibiu are datoria și onoarea de a realiza lucrările de tâmplărie și instalația de gaz.

Acest tip de întâlniri oferă participanților posibilitatea de a-și lărgi orizontul de cunoaștere, de a studia alte sisteme de învățământ, de a face comparații, de a-și dezvolta competențele de comunicare și de a se perfecționa în domeniul limbilor străine.